CONTENT FACTS: 7 copywriting tips.
Zo overwin je je writer’s block.
Copywriting? Bladvrees! Yep The schrijf-struggle is real. Heb jij ook angst voor het witte blad?
It might surprise you. Same here. Door die lege lijntjes zie jij intussen sterretjes? Het Schrijfhok hoort het vaak.
En eerlijk, ook al heb ik ettelijke schrijfkilometers op de teller staan in opdracht van klanten.
Schrijven met een andere bedrijfsstem, is voor mij nog steeds makkelijker dan het schrijven van eigen publicaties. #veryweird.
1. Doe ne keer een ‘foertje’… draai je innerlijke criticaster de rug toe.
Yep. Je eigen bedrijfsstem vinden en consistent blijven publiceren, da’s andere koek. But hey, better done than perfect. That’s the spirit.
Of ‘Doe ne keer een foertje,’ de beste les die ik leerde van een veel jongere, ubersympathieke collega. Draai je innerlijke criticaster royaal de rug toe.
‘Get lost, you demon!’ Laat, ‘wat zullen mijn collega’s en concullega’s hiervan denken,’ maar varen.
Veel ondernemers, management-, marketing- en communicatiemedewerkers zweten en zwoegen op teksten, uren en dagen soms.
Maar vaak blijft hun unieke bedrijfsverhaal VOOR de bladzijde steken. Iedereen schrijft. Ja, ook jij. No matter welke job of functie je ook hebt in je bedrijf.
Ben je maagd als het op copywriting van bedrijfsteksten voor publicatie neerkomt? Hou dan ook de volgende schrijftips in je achterhoofd.
2. Focus! Copywriting vergt planning …
Du-huh. Effe een open deur intrappen? Focus. Dat bedoel ik niet enkel, as in, concentreer je. Uiteraard. Volg me even. Ik vertoefde meer dan 20 jaar in de marketing- en communicatierangen van verschillende bedrijven. Eerst als MarCom medewerker en later als Marketing Manager. Strategieën schrijven en copywriting waren nu eenmaal wezenlijke onderdelen van mijn job, mijn schrijfstokpaardjes ;-). Maar boy, oh boy, was dat even een uitdaging in een landschapskantoor. Het duurde een aantal jaren voor ik besefte dat schrijven en kantoorafleiding geen match zijn. Kies een stille ruimte of gebruik een headphone.
Plan. What gets planned, gets done. Blokkeer je agenda. Plan je schrijfwerk in je agenda. Een voor- of namiddag, een hele dag als het moet. Duik onder. Sluit je compleet af, boek een vergaderzaal, werk van thuis uit, leg je gsm en mailbox onverbiddelijk het zwijgen op. Ban alle afleiding. Vertel je collega’s dat je in je schrijfhok kruipt ;-). Storen is enkel toegelaten als ‘t kot afbrandt. Rust = extra sch(r)ijfruimte.
3. Content marketing. Inlevingsvermogen? Je tweede natuur.
Done? We kunnen eraan beginnen. Eerste struikelblok. Wat ga je schrijven? Hoe ga je schrijven? Dat je schrijfstijl consistent moet aansluiten op de bedrijfswaarden, weet jij als geen ander.
Think before writing. Logisch? In de praktijk vergeten we het vaak. De tijd dat de dieren nog spraken en marketingpublicaties door de strot van de ontvangers geduwd werden, ligt gelukkig, ver achter ons.
In other words. Schrijf niet uit eigen navel. Schrijf naar je ontvanger toe. Content marketing is kennis delen, vertrouwen opbouwen, connecteren, oplossingen aanreiken, je expertise delen.
Denk na via welk kanaal je deze tekst zal publiceren. Wie zijn je verschillende doelgroepen? Op welke online kanalen kan je ze vinden?
Enne, vergeet je content zeker niet te delen daar waar je potentiële klanten door de online gangen lopen.
4. Hersenkrochten, schrijfinspiratie en schrijfstructuur…
Hup. Spring in de schoenen van je ontvangers. Kruip door hun hersenkrochten. Wat zijn de behoeften van je ideale doelgroep? Welke oplossingen zoeken ze?
Ik wijk af. Wil je dieper in de logica van content marketing duiken. Lees dan zeket ook deze blogpost over de geheime contentmix voor elk bedrijf.
Bottomline, je verkoopt niet, je deelt info. Schrijf eerst even de structuur van je tekst neer. Een grote hulp als je straks vastloopt.
5. Spreek. Schrijf dan.
Let’s start writing. Sluit even je ogen, blijf ademen en luister naar je spreekstem.
Hoor hoe jij het met eigen woorden vertelt aan een collega, een klant en schrijf het gewoon zo neer. Ja, met taalfouten en al ;-).
De eindredactie van je tekst doe je lekker later. Beeld je in dat je het mondeling uitlegt en schrijf.
Word beste maatjes met je spreekstem.
6. Schrijven = schrappen, hakken en plakken.
Klaar? Leg je pen even neer en start ‘text-tuning’. Kuis de tekst op, schrap, hak en plak. Wat je schrappen kan, schrap je. De sterkte van je tekst zit hem vaak in wat je net NIET zegt.
Zinnen die korter kunnen, hak je genadeloos in twee. Verder? Weg met ‘kunnen, zouden, zullen’. Schrijf actief, anders ‘zou het wel eens kunnen’ dat je de aandacht van je lezers verliest ;-).
Gebruik punten en komma’s om de leesbaarheid van je tekst te bevorderen. Ja. Een zin kan ook bestaan uit één of twee woorden. Ook zinnen zonder werkwoorden (elliptische zinnen) zijn toegestaan. Waarom niet. Enne, wees extra zuinig met uitroeptekens. Je roept toch niet naar je klanten? Kortom waar je tekst hapert, is er nog werk aan de winkel. Dat ontdek je als je hem hardop leest. Wat voor jou niet werkt, werkt ook niet voor je lezer.
7. Are we there yet? #theend
Het belangrijkste? Begin gewoon te schrijven, blijf niet staren naar je lege scherm. Je zal het wel merken. Na een paar zinnen loopt het los. Hoe meer schrijfkilometers in de pen, hoe meer fans aan elke vinger. Schrijven om te overtuigen is een ding, correct schrijven een ander. We zijn allemaal mens, iedereen schrijft fouten, ook ik. Ai! Belangrijk maar bekommer je niet te veel over de juiste schrijfwijze tijdens je schrijfwerk. Begrijp me niet verkeerd. Correct taalgebruik is key. Nogal wiedes. Alleen, ik erger me veel meer aan saaie en zakelijk geschreven teksten dan aan die ene taal- of tikfout waar we ons allemaal wel eens aan bezondigen #weareonlyhuman. Door enkel correct taalkundig te schrijven, inspireer je je potentiële klanten nog niet. Copywriting, da’s emotioneren.
Twijfel je aan de spelling van een woord, hup check het met: woordenlijst.org. Altijd al gedroomd van een persoonlijke schrijfassistent? Je vindt hem online, de Schrijfassistent van VRT, KU Leuven en De Standaard: www.schrijfassistent.be. De schrijfassistent analyseert je teksten en geeft je suggesties voor tekstoptimalisatie. De afwerking door jouw hand, blijft nodig. Andere taalvragen? Vraag het aan Taaladvies. Laat je teksten een nachtje liggen. Vraag nadien twee collega’s je teksten na te lezen. Klaar.
Succes met het vinden van je eigen schrijfschwung! Is het een vliegtuig? Is het perfect? Nope. Denk dan, beter geschreven dan gezwegen. Go! Schwung away…
Bloggen en content schrijven lukt alvast maar hulp nodig bij het afnemen van geschreven of video-interviews van je klanten, medewerkers of CEO?
Ik zet er graag mijn tanden in, ontdek meer over de Schrijfhok interview-service.
Spreek en schrijf ze.
Contente groeten,
Valérie
Het Schrijfhok